"הבית הלבן נוהג בביבי כבדיקטטור מהעולם השלישי"

"וושינגטון פוסט": "העולם ישים לב למה שמתרחש מהר מאוד ויגיב בהתאם. האם בריטניה היתה מגרשת דיפלומט ישראלי בכיר בגלל פרשת הדרכונים בדובאי אלמלא הקרע בין אובמה לנתניהו? קרוב לוודאי שלא"■ מיטשל מתווך בין אובמה לנתניהו, בניסיון אחרון לפשרה לפני שרה"מ עוזב

ראש הממשלה, בנימין נתניהו חוזר הערב (ה') לישראל בלי איחוי הקרע עם אובמה. ניסיונות קדחתניים של פמליית רה"מ, בסיועו של ג'ורג' מיטשל, השליח למזה"ת, לגבש מסמך הבנות שירצה את הבית הלבן, לא עלו יפה.

פקיד ממשל, שצוטט הבוקר בניו יורק טיימס, אמר: "אין לנו שום בעיה עם כך שהישראלים יחזרו הביתה בלי להסכים איתנו. אנחנו לא עוסקים פה בטיפוח תחושות טובות". פקיד ממשל אחר אמר, כי צוות הבית הלבן אינו מעוניין לטייח על המחלוקת רק כדי להקרין דימוי של אחדות עם ישראל".

קודם לכן אמר דובר הבית הלבן, רוברט גיבס, כי "נשיא ארה"ב ביקש מרה"מ לנקוט צעדים מסויימים לבניית אמון... יש תחומים שבהם הושגה הסכמה, ויש תחומים שבהם טרם הושגה הסכמה".

עד כמה הידרדרה רמת האמון בין וושינגטון לירושלים תעיד העובדה שאובמה ביקש מנתניהו מסמך כתוב שבו יפורטו כל ההתחייבויות שישראל תקבל על עצמה כדי להתניע מחדש את המו"מ עם הפלסטינים. הבנות בע"פ לא היו מספיקות.

לפי וושינגטון פוסט מהבוקר, ניסתה פמליית רה"מ, יחד עם נציגים אמריקניים, לגבש מסמך הבנות שייתייחס לכל הצדדים השנויים במחלוקת, לרבות ירושלים. נתניהו היה אמור למכור את עיקריו לקבינט, בעוד שמיטשל היה אמור לנסות למכור אותו למחמוד עבאס, נשיא הרשות הפלסטינית. סעיפי המסמך שעליהם הושגה הסכמה ישמשו בסיס להמשך המו"מ בין ישראל לארה"ב, לאחר שובו של רה"מ לישראל.

ממשל אובמה חידד אתמול (ד') את חילוקי הדעות הפומביים עם ישראל, בעוד ראש הממשלה, בנימין נתניהו, שקוע בסיעור מוחין עם עוזריו במאמץ מרתוני לגבש נוסחת פשרה שתשביע את רצון הממשל.

ג'ורג' מיטשל, שליח הממשל למזה"ת, הגיע למלונו של רה"מ בנימין נתניהו, במאמץ אחרון ליישב את חילוקי הדעות בין ישראל לארה"ב קודם לשובו של נתניהו ארצה.

דובר הסטייט-דיפרטמנט, מארק טונר, קשר את בואו של מיטשל למלון רה"מ לדרישת ארה"ב לקבל הבהרת מישראל על פרוייקט הבניה במתחם שפרד בשיח ג'ראח. מיטשל הגיע על רקע החלטת הממשל לחדד את חילוקי הדעות הפומביים עם ישראל, בעוד ראש הממשלה, בנימין נתניהו, שקוע בסיעור מוחין עם עוזריו במאמץ מרתוני לגבש נוסחת פשרה שתשביע את רצון הממשל. פמליית רה"מ עזבה הערב את שגרירות ישראל, שם התמקמה במשך רוב שעות היום, ושבה למלון הפאר, בלב העיר, שבו התאכסנה מתחילת השבוע.

דובר בבית הלבן, טומי ויטור, אמר כי הממשל מבקש לקבל "הבהרות" מישראל על התכנית לבנות 20 יחידות דיור חדשות בירושלים. הכוונה היא לפרויקט במתחם מלון שפרד לשעבר, בשיח ג'ראח.

הדובר אמר, כי הממשל מוסיף להאמין שבנייה ישראלית במזרח ירושלים הרסנית לתהליך השלום. לדבריו, ארה"ב קוראת לישראל ולפלסטינים להימנע מפעולות שעלולות לערער את האמון, בעת שאובמה מנסה להתניע מחדש את תהליך השלום.

הדובר סירב לומר האם אובמה ונתניהו דנו באופן ספציפי בפרוייקט במתחם שפרד בעת פגישתם אמש בבית הלבן. "הנשיא וראש הממשלה נפגשו וקיימו דיון מקיף על הסוגיות שקשורות ביחסי ישראל - ארה"ב", אמר הדובר. "הנשיא ביקש מראש הממשלה לנקוט צעדים בוני אמון לקראת שיחות הקרבה, כדי שיהיה ניתן לרשום התקדמות לשלום. היו (בשיחה) תחומי הסכמה, וכמה תחומים של אי הסכמה, אבל המגעים נמשכים".

בעקבות הצהרת הדובר, פרסמה לשכת רה"מ את ההצהרה הבאה: "אין כל הגבלה על זכות הקניין בירושלים".

בינתיים גוברת הביקורת בארה"ב על יחסו של הבית הלבן לרה"מ. ג'קסון דיל, בעל טור מדיני ב"וושינגטון פוסט", כותב היום בבלוג שלו: "הבית הלבן נוהג בנתניהו כאילו הוא דיקטטור דוחה של מדינה מהעולם השלישי, מישהו שארה"ב זקוקה לו מטעמים אסטרטגיים, אך היא מעדיפה במודגש לא להתקרב אליו יותר מדי".

"העולם ישים לב למה שמתרחש מהר מאוד ויגיב בהתאם", כותב בעל הטור. "מדינות אירופה אינן יכולות להיות ידידותיות לישראל יותר מאשר ארה"ב. האם בריטניה היתה מגרשת דיפלומט ישראלי בכיר בגלל פרשת הדרכונים הבריטיים המזויפים בדובאי אלמלא הקרע בין אובמה לנתניהו? קרוב לוודאי שלא".