גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההיטל שיכניס 20 מיליארד שקל למדינה חוזר: כך הוא ישפיע על בעלי העסקים

ההיטל "מימון המטרו" יחושב על בסיס שטח הנכס בצו הארנונה, שיוכפל ב־70 שקל ובשני קריטריונים שגובשו עבור ההיטל במיוחד: מקדם שיטת הארנונה ומקדם המדרג העירוני ● ייתכן שההיטל החדש, אם יאושר, יקוזז באופן חלקי מסכום היטל השבחת המטרו, שנכנס כבר לתוקפו בתחילת 2023

מטרו. שבוע הבא יעלה שוב לדיון נושא ההיטל / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet
מטרו. שבוע הבא יעלה שוב לדיון נושא ההיטל / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

"היטל מימון מטרו" חוזר לשולחן הדיונים: ההיטל, שנכלל בטיוטת חוק ההסדרים בתחילת 2023, כפי שפרסמנו כאן, נשאר בחוץ בגרסה הסופית של החוק שאושרה על־ידי הכנסת, וכעת הממשלה חוזרת לקדם אותו. זאת, כחלק מסדרת הדיונים בתיקון חוק המטרו, שייערכו בתקופה הקרובה בוועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת.

בורסת השמות נסגרה: המועמדים הסופיים לתפקיד מנכ"ל נת"ע
השיטה החדשה של רשות המסים לתפוס משכירי דירות שלא מדווחים על הכנסות

ההיטל המוצע יוטל בעקבות "עליית שווי נכסים המושפעים מתוכניות המטרו", והוא צפוי להכניס למדינה 20 מיליארד שקל - יותר מרבע מההכנסות שהיא מתכננת לקבל ממיסים שונים, לטובת מימון פרויקט התשתיות הגדול אי פעם בישראל. הוא לא יוטל על נכסים המשמשים למגורים, ויחושב על בסיס שטח הנכס בצו הארנונה, שיוכפל ב־70 שקל ובשני קריטריונים שגובשו עבור ההיטל במיוחד: מקדם שיטת הארנונה ומקדם המדרג העירוני.

מקדם שיטת הארנונה ינוסח במטרה לגשר על ההבדלים והפערים בשיטות המדידה השונות שמנהיגה כל עירייה לגבי חישוב שטחי נכסים - "כדי שקביעת סכום ההיטל תיעשה באופן שוויוני וביחס לשיטת מדידה אחידה", כך לשון ההצעה; מקדם המדרג העירוני מיועד לבטא את ההבדל הנובע ממקום הנכס, שכן, ככל שנכס נמצא באזור מבוקש ומרכזי יותר, כך פוטנציאל עליית השווי שלו עולה. המקדם יגדיר שלושה סוגים של רשויות מקומיות, "לפי מדרג המתבסס על הפער שבין מחירי השכירות הממוצעים של נכסים מסחריים באותן רשויות, לבין מחירי השכירות הממוצעים בכלל הרשויות" - פער שאמור לבטא, בצורה גסה, את השפעת המקום שבו נמצא הנכס על שוויו.

ההיטל, אם יאושר, יצטרף לכמה וכמה אמצעים בעזרתם מתכננת המדינה לממן מחצית מעלויות הקמת המטרו, המסתכמות, נכון להיום, ב־150 מיליארד שקל. יש לציין כי הדיון בוועדת הפנים והגנת הסביבה מיועד, בין היתר, לביצוע תיקונים והתאמות בנוסח המוצע, לטובת הגעה להסכמה לקראת הגשתו לאישור הכנסת בהליך חקיקה מסודר.

ההשפעה על גובה היטל ההשבחה

אחת הסוגיות הבוערות בקשר לאמצעים בעזרתם מתכננת המדינה לממן את עלות הקמת המטרו, היא גובה היטל ההשבחה הכולל שנקבע לאורך התוואי המתוכנן. ההיטל מסתכם ב־75% מגובה ההשבחה על הנכס - 40% שיופנו לקופת העיריות ו־35% לאוצר המדינה (חלק שנקרא גם "מס השבחת המטרו"). ההיטל כבר נכנס לתוקפו בתחילת שנת 2023, ולטענת יזמים ובעלי נכסים רבים הוא גבוה מדי ומטרפד, למעשה, את הפיתוח באזורים אלו, שכן, הוא הופך את הפרויקטים המתוכננים לחסרי כדאיות כלכלית.

ייתכן שהיטל מימון המטרו מיועד, בין היתר, כדי להתגבר על בעיה זו: אחד הסעיפים הראשונים בהצעה שתובא ביום שלישי הקרוב לדיון בוועדת הפנים והגנת הסביבה, קובע כי ההיטל החדש, אם יאושר, יקוזז באופן חלקי מסכום היטל השבחת המטרו שיוטל על בעל הנכס.

"על־מנת שהחובה לשלם את היטל מימון המטרו לא תחול על החלק בנכס שלגביו שולם מס השבחת המטרו לפי סעיף 19 לחוק המטרו, מוצע לקבוע כי בעריכת שומת השבחה למקרקעין לא יובא בחשבון היטל מימון המטרו, אם החובה לשלמו חלה על בעל הנכס", נקבע בנוסח המוצע. "כמו כן, מוצע לקבוע כי ממס השבחת המטרו לפי סעיף 19 יופחת סכום היטל מימון המטרו שבעל הנכס חייב לשלמו, לאחר היוון הסכום".

לקיזוז הזה ישנה משמעות מסוימת בפועל, שכן, בעוד היטל ההשבחה הוחל מתחילת השנה שעברה, היטל המימון המטרו יוחל רק בסביבות תחילת העבודות להקמת המטרו, כך שעל פניו, ייתכן שהוא יכול, לכל הפחות, לדחות חלק מהתשלום. עם זאת, סוגיה זו - וגם סוגיית מועד כניסת ההיטל החדש לתוקפו - לא ברורים דיים בנוסח הקיים, כך עושה רושם, וייתכן שבעניינים אלו, בין היתר, יידרש חידוד בדיון הקרוב.

יש לכך השלכה נוספת: מאחר שההיטל החדש צפוי להכניס לקופת המדינה 20 מיליארד שקל, על־פי ההערכות, הוא עשוי להפחית מהתלות של המדינה בהכנסות מהיטלי ההשבחה, ובכך אולי ללחוץ פחות את בעלי הנכסים עצמם.

חוסר בהירות לגבי מועד התחולה

לכאורה, ההצעה החדשה קובעת מועד ברור לכניסת ההיטל לתוקף, שכן, היא קובעת כי הוא "ישולם מתחילת עבודות המטרו במתחם ההשפעה שבו נמצא הנכס" - קרי, בעוד כמה שנים (רק באוגוסט האחרון, נבחרו שלוש החברות הזוכות במכרז לתכנון וניהול שלושת הקווים). בהמשך, מובאת התייחסות נוספת למועד תשלום ההיטל, שנראה כי יוצרת בלבול מסוים, מכיוון שהיא מציינת מועד אחר, מעורפל יותר - המועד בו נמסרה הודעה על הפעלת המטרו.

"חובת תשלום ההיטל תחול החל מתחילת שנת המס שלאחר שנת המס בה פורסמה הודעה על מועד ההפעלה של מיזם המטרו במתחם ההשפעה שבו נמצא הנכס", נכתב שם. "כמו כן, מוצע לקבוע כי מנהל רשות המטרו יודיע לרשות המקומית הנוגעת בדבר ולמנהל רשות המסים על יום תחילת הפעילות של רכבת תחתית (מטרו) במתחם השפעה מסוים, ויפרסם על כך הודעה ברשומות".

אם זה לא מספיק, הרי שבהמשך לכך, נכתב כי "על אף האמור, מוצע להסמיך את שר האוצר, בהסכמת ראש הממשלה ובאישור ועדת הכספים של הכנסת, לקבוע בצו כי חובת תשלום היטל מימון המטרו תוקדם, ותחול החל ממועד תחילת העבודות להקמה של המיזם במתחמי השפעה". נראה כי את העניין הזה יהיה צורך לחדד במהלך הדיונים.

מנגנונים לפישוט גביית ההיטל החדש

ההצעה כוללת גם מנגנונים שמטרתם "לפשט את מנגנון הגבייה ולהקל על בעלי הנכסים". בין היתר, מוצע כי הרשות המקומית הרלוונטית תשלח, מיוזמתה, בתחילת כל שנת מס, הודעה שתיידע את בעל הנכס בדבר חובתו לשלם את ההיטל. "למען הסר ספק, מובהר כי שליחת ההודעה תיעשה כשירות לאזרח, אך אי־קבלתה או אי־שליחתה אינה פוטרת את בעל הנכס מחובת תשלום ההיטל", מובהר בהצעה.

עוד מוצע להקים מערכת ממוחשבת, שתאפשר לבעל הנכס לבדוק אם חלה על הנכס שבבעלותם חובת תשלום היטל מימון מטרו, כמו גם לחשב את סכום ההיטל שעליו לשלם. ככלל, בעל הנכס יידרש להגיש לפקיד השומה הרלוונטי שומה עצמית על היטל מימון המטרו, כאשר לאחר בדיקה, ייקבע הסכום המדויק.

"מנגנון מורכב ומכביד"

יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, נחמה בוגין, אומרת כי הדחייה בתשלומי ההיטלים המתקבלת הלכה למעשה מעצם החלת ההיטל החדשה חשובה, אך לדבריה, לא זו הדרך לעשות זאת: "מדובר במנגנון מסובך ומורכב, שגם יכביד על רשויות המס. אם המטרה, בשורה התחתונה, היא לדחות את תשלום מס המטרו - דבר שעל פניו הוא מבורך - אפשר לעשות זאת בהחלטה ישירה ופשוטה ואין צורך במנגנונים מורכבים. יש כאן בעיה נוספת: אם תחילת התשלום של ההיטל החדש תיקָּבַע דווקא במועד תחילת העבודות, ייגרם נזק משמעותי לבעלי העסקים. זהו המועד הכי רגיש מבחינתם, המועד שבו הם מתחילים להיות מושפעים בפועל, בשטח, מעבודות ההקמה".

בוגין, שתשתתף בדיון ביום שלישי הקרוב, הביעה תקווה שניתן יהיה לשנות את נוסח ההצעה באופן משמעותי במהלך הדיונים: "למזלנו, יו"ר הוועדה, ח"כ יעקב אשר, הוא אדם בעל ניסיון בעולם הנדל"ן, ועושה רושם שהוא פועל לגיבוש תיקון ראוי ומיטבי. אני מקווה שזה יסייע לנו להגיע לנוסח סופי, שייתן מענה לבעיות הקיימות בו כרגע".

עוד כתבות

קית' גיל, התחיל את הסאגה, פעמיים / צילום: ap

האם "רורינג קיטי" הוא וורן באפט של האינטרנט?

הערכות השווי הגבוהות באופן אבסורדי של גיימסטופ לפני העליות השבוע מצביעות על כך שלתת-תרבויות מקוונות עשויות להיות השפעה קבועה על השוק

אונייה של צים / צילום: Shutterstock

צים מייקרת את הובלת המכולות מהמזרח לישראל

חברת הספנות הודיעה על התייקרות עלויות הובלת המכולות שלה מהמזרח הרחוק לישראל החל מה-25 במאי ● עם היטלים ומסים מחיר מכולות מגיע לכ־4,260 דולר עבור מכולת 20 רגל

איור: גיל ג'יבלי

5 דברים שכדאי לדעת לפני שרוכשים דירה

רכישת דירה היא אחד היעדים הכלכליים המרכזיים של משק הבית הישראלי הממוצע, ומדובר ביעד יקר במיוחד ● אורי יוניסי מבנק לאומי מפרק 5 שאלות שכדאי לשאול את עצמכם לפני שאתם קונים דירה ● שאלת השבוע, מדור חדש

איזיה צ׳צ׳יק ז''ל / צילום: באדיבות המשפחה

הלך לעולמו איזיה צ'צ'יק שכיהן כמנהל בכיר בחברות טכנולוגיה, פיננסים ותעשייה

תפקיד הניהול המפורסם של צ'צ'יק היה כמנכ"ל קבוצת עורק בשנות ה-90 ● בהמשך כיהן כיו"ר אליאנס ובמשך שנים סייע להצמחתה ● בעשורים האחרונים כיהן בתפקידים בכירים בדירקטוריונים של חברות ציבוריות שונות, ועד חודש ינואר השנה עדיין נשא בתפקיד דירקטור בחברת נקסטקום הציבורית

שגריר ארה''ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית / צילום: כדיה לוי

שגריר ארה"ב בישראל מדבר על הפוטנציאל של החברה הערבית והסיכוי לעסקה עם סעודיה

"שילוב החברה הערבית הוא לא רק הדבר הנכון לעשות, אלא גם הדבר החכם לעשות", אמר שגריר ארה"ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס ● לו התייחס לנורמליזציה הפוטנציאלית עם סעודיה: "עד שלא תהיה רגיעה במלחמה יהיה קשה להוביל את זה לקו הסיום" ● ולגבי המצב בין ישראל וארה"ב, אמר: "מה שקרה בשבועיים האחרונים לא שינה מהותית את היחסים"

מנכ''ל מקורות, עמית לנג / צילום: מקורות

מנכ"ל מקורות חושף איך סייעו להציף מנהרות בעזה ואיך נערכים לתרחיש של הסלמה

חברת המים הממשלתית "מקורות" התגייסה בחודשים הראשונים למלחמה למשימה דחופה וחשאית - הצפת מנהרות הטרור בעזה ● בראיון מספר המנכ"ל עמית לנג על הניסויים שנערכו בארץ, והציוד שהוטס בדחיפות ● וגם: עד מתי יהיה ניתן לדעתו למנוע את התייקרות המים?

המחירים משתוללים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה בשליטה? בינתיים המחירים משתוללים

בעולם הסטרילי של הפרסומות מתחילים להכיל ● קבוצות השוליים מדברות על ממלכת יהודה וישראל ועל בגידה מבפנים ● והאינפלציה עוד לא מסונכרנת עם המצב בשטח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

אבי גבאי, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל פרטנר אבי גבאי: "המשק מפספס את החברה הערבית בענק"

מנכ"ל קבוצת פרטנר אבי גבאי דיבר הערב בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית בישראל ואמר כי "החברה הערבית היא קטר צמיחה"  ● "אני מאמין שכל ממשלה היא מכונה משומנת להרחבת פערים. בבסיסה, זה מה שהיא עושה"

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה בתל אביב / צילום: קובי וולף

הבורסה רוצה שהציבור "יעבוד" גם בשישי, ועלולה לצאת קרחת מכאן ומכאן

הטיעונים של הבורסה בעד המהלך של מעבר למסחר גם בימי שישי, הם בעצם הסרת מגבלות מסחר מול העולם ● אך יחד עם זאת, הבורסה עלולה לייצר אנטגוניזם בקרב קהל הלקוחות המקומי שלה, והתוצאה עלולה להיות גרועה הרבה יותר ממה שחושבים בבורסה כעת

מתקן טעינה לרכבים חשמליים / צילום: רפי דלויה

בעלי רכב חשמלי? אתם נמצאים על הכביש יותר מהממוצע

על פי סקר הלמ"ס בקרב בעלי כלי רכב חשמליים, הנסועה בהם גבוהה מאשר ברכבי בנזין ● עוד עולה מהסקר כי עיקר הטעינה מתבצעת בעמדות פרטיות ויש מחסור בזמינות של עמדות ציבוריות

לירון דורון-לוי, מנכ''לית מרכז השלטון המקומי הנכנסת / צילום: שמרית מאור

לראשונה: מונתה מנכ"לית למרכז השלטון המקומי

לירון דורון-לוי מונתה למנכ"לית מרכז השלטון המקומי ותהפוך לאישה הראשונה שמכהנת בתפקיד הבכיר ● דורון-לוי תיכנס לנעליו של שלמה דולברג, שהודיעה על פרישה לאחר מעל לעשור

מארק צוקרברג. מנכ''ל מטא / צילום: Shutterstock

מטא נמצאת תחת חקירת ענק של האיחוד האירופי. זו הסיבה

הנציבות האירופית פרסמה כי היא חוקרת את הפלטפורמות של פייסבוק ואינסטגרם בבעלות מטא, ובודקת האם ביכולתן לגרום ל"התמכרות התנהגותית בקרב ילדים" ● במידה וימצאו הפרות צפויה החברה לקנסות כבדים ● נציב האיחוד האירופי: "אנחנו לא משוכנעים שמטא עשתה מספיק"

נשיא אוני' בארה"ב הוצא לחופשה אחרי שנכנע לדרישות פרו-פלסטינים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בממשל האמריקאי מאמינים שגלנט הוא האיש שיכול להביא לסיום המלחמה, נשיא אוניברסיטה בארה"ב הוצא לחופשה אחרי שנכנע לדרישות מוחים פרו-פלסטינים ומחוקקת אוסטרלית האשימה ישראל בג'נוסייד וגונתה ● כותרות העיתונים בעולם 

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

התעלומה נפתרה - זו ההשקעה הסודית של וורן באפט

כשישה חודשים נשמרה ההשקעה הזאת של באפט בסוד ● אך דיווח ההחזקות הרבעוני של ברקשייר הת'וואיי חשף ש-Chubb היא החברה בה רכש באפט מניות בשווי של כ-6.6 מיליארד דולר ● בנוסף מכרה ברקשייר הת'וואיי את כל מניותיה ב-HP ומניות של אפל

מיירט הלייזר ''דראגון פייר'' / צילום: יוטיוב

הטיל הקטלני החדש של רוסיה, וישראל מקדימה את בריטניה ביירוט לייזר

ארה"ב מקדמת את שדרוג טילי הכתף וטילי השיוט הזעירים שלה ● רוסיה הופכת את טילי השיוט שלה לקטלניים יותר ● וספינות מלחמה חדשות של בריטניה יכללו את מערכת יירוט הלייזר "דראגון־פייר" ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

צילומים: AP (Eric Risberg, Jeff Chiu), עיצוב: טלי בוגדנובסקי

שתי ענקיות, מודל עסקי שעומד למבחן ויכולות דמיוניות: מרוץ ה-AI בנקודת רתיחה

השבוע האחרון היה אחד הדרמטיים מאז פרצה לחיינו מהפכת הבינה המלאכותית ● OpenAI השיקה את GPT 4o, מודל מהיר פי שניים מהקודם לו - ובחצי מהעלות ● גוגל מנסה להוכיח שהיא לא מדשדשת מאחור ומשדרגת את ג'מיני ● במקביל צצו דיווחים על הסכם לשילוב ChatGPT באייפון ● מהי מטרת-העל של החברות?

ד''ר דורון בסר, מנכ''ל אנויז'ן מדיקל / צילום: אנויז'ן מדיקל

מסיימת את דרכה בבורסה: אנויז'ן מדיקל תימכר ב-1.5 מיליון דולר בלבד

ביהמ"ש אישר לאלפא קפיטל של מרטין לרכוש את הפעילות והקניין הרוחני של החברה, אך השלד הבורסאי יימכר בנפרד בהמשך ● המסחר במניית אנויז'ן מושעה מחודש מרץ, והחברה נסחרת לפי שווי של 2.3 מיליון שקל

צילומים: מרים אלסטר/פלאש90, חיים צח/לע''מ, AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

החנינות פורחות בימי המלחמה: "ימים קשים מצדיקים את הפעלתן"

מתנדבי זק"א שפינו גופות, מילואימניקים שלחמו ברצועה ומי שאיבדו קרובים בנובה הם חלק משורה של אנשים שקיבלו חנינה מאז ה־7.10 ● מה זה אומר על הרעיון הבסיסי של שלטון חוק, ומה הסיכוי שהאנשים שחננו יחזרו לסורם?

בנייני מגורים בירושלים. הארנונה צפויה להתייקר / צילום: איל יצהר

מאות שקלים בשנה למשק בית: הארנונה צפויה להתייקר ב־2025 ביותר מ־5%

עפ"י נוסחת העדכון השנתית, הארנונה תעלה בשיעור של 5.29% בשנה הבאה - זאת לאחר עלייה של 2.68% ב־2024 ועלייה מצטברת של כמעט 10% משנת 2020 ● מדובר בתוספת השנתית הגבוהה ביותר לארנונה מאז שנת 2000 לפחות

סטנלי לפידוס / צילום: לינקדאין

היזם ששינה את שוק הבדיקות לאבחון סרטן מגלה מה הופך חברה למצליחה

סטן לפידוס המציא מחדש את בדיקות הפאפ לגילוי סרטן צוואר הרחם ואז שינה לגמרי את האופן שבו מאבחנים את סרטן המעי הגס ● בשבוע הבא הוא יגיע לישראל כדי להשתתף בכנס Biomed 2024, ויש לו כמה עצות ליזמים צעירים