גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock
אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

נעילת המסחר בוול סטריט ביום האחרון של אפריל הייתה דרמטית במיוחד. ברגעים האחרונים של המסחר, המדדים - שגם כך היו בטריטוריה שלילית - נפלו בפתאומיות באחוז נוסף, וסגרו חודש רווי שיאים שליליים. זאת, לאחר פתיחת שנה פנטסטית, ולאחר שגם ב-2023 נרשמו תשואות נאות.

ניתוח | דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט
צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

ישנם לא מעט הסברים, אבל בכולם בולטת במיוחד מילה אחת - האינפלציה. אותה אינפלציה ששברה ב-2022 שיאים של 40 שנה, וכבר נראה היה שהיא בדרך למטה בזכות הריבית הגבוהה של הפד - 5.5% ברף העליון. אבל אם בתחילת השנה דובר אפילו על שש הורדות ריבית, כעת זה נראה כמו תסריט דמיוני. באופן היסטורי, ריבית גבוהה מכבידה על רווחי החברות, ומייצרת למשקיעים אלטרנטיבות בטוחות יותר, שמתחרות בשוק המניות. היום (ד') בשעה 21:00 (שעון ישראל) ימסור הפד את החלטת הריבית שלו. הקונצנזוס הוא חד משמעי - לא צפוי שינוי.

מדד הדגל של הבורסה האמריקאית, ה-S&P 500, רשם את החודש הגרוע ביותר שלו מאז ספטמבר 2023, עם ירידה של יותר מ-4%. זה החודש הראשון השנה שהמדד מציג תשואה שלילית. נוסף על כך, הירידה הייתה רוחבית - 10 מתוך 11 סקטורים היו אדומים. היחידי שהציג תשואה חיובית הוא סקטור התשתיות, שנחשב ליציב ועמיד יחסית גם בתקופות משבר, מכיוון שמדובר בשירותים בסיסיים למשקי בית ולעסקים, כמו חשמל, גז, מים ועוד.

הסימנים שמעידים על אינפלציה עקשנית מאוד

מדד דאו ג'ונס צנח באפריל ב-5% - הירידה החדה ביותר זה שנה וחצי, בהובלת מניות הנדל"ן והבריאות. אפילו מדד נאסד"ק של מניות הטכנולוגיה, שכולל את הענקיות המכונות "שבע המופלאות", ירד ב-4.4%. תמונת מראה של שוק המניות ניתן לראות במדד הדולר האמריקאי (ה-DXY) ובתשואות האג"ח. שניהם קפצו בחדות. בחודש האחרון פורסמו שורת מדדים שהצביעו על כך שהמאבק של הפדרל ריזרב (הפד) באינפלציה נבלם. המרכזי שבהם הוא מדד המחירים לצרכן לחודש מרץ, שפורסם לפני כשבועיים, ובפעם הרביעית ברציפות היה גבוה מציפיות השוק. היעד של הפד, אינפלציה של 2% בממוצע, נראה רחוק.

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press, Nathan Howard

רק ביום האחרון של אפריל פורסמו נתונים המצביעים על כך שהשכר ברבעון הראשון עלה מעל הצפי - מה שהעלה עוד יותר את חששות האינפלציה. "מדד עלות התעסוקה" עלה ב־1.2%, כשהצפי היה ל־1% בלבד.

מדד נוסף שפורסם החודש והצביע על אינפלציה עיקשת במיוחד, הוא מדד ההוצאה לצריכה פרטית (PCE), שעלה ב-2.7% במרץ לעומת שנה קודם לכן. אם מורידים את מחירי המזון והדלק הנתונים לתנודתיות, האינפלציה נותרה על בסיס מדד זה יציבה, ברמה של 2.8% על בסיס שנתי. מבחינת הפד, זהו המדד המועדף לבחינת קצב האינפלציה והשגת היעד.

ד"ר גיל בפמן, הכלכלן הראשי של בנק לאומי, מסביר כי בחודשים האחרונים מדדי האינפלציה השונים של ארה"ב עלו בצורה משמעותית. "האצה זו בולטת במיוחד ברכיבי השירותים הכלולים במצרפי המחירים השונים. גם רכיבי מדד שהוזלו עם סיום מגפת הקורונה שבו להתייקר לאחרונה". בפמן מדגיש שמלבד עליית מחירי השירותים, שלא נבלמה, עתה גם מחירי רכיבי הסחורות מתחילים לעלות. "במבט להמשך הדרך, התייקרות מחירי הסחורות בעולם תשפיע על האינפלציה ובכלל זה מחירי הנפט שעלו גם על רקע עליית מידת המתיחות הגיאופוליטית, וכך גם מחירי המתכות היקרות והתעשייתיות".

גם במקדונלד'ס מצביעים על הבעיה

חברות אמריקאיות מובילות מדווחות שהצרכנים שלהן נפגעים מהאינפלציה ככל שהמחירים ממשיכים לעלות. הדוגמה הבולטת ביותר היא מקדונלד'ס, שפרסמה השבוע את דוחותיה לרבעון הראשון. בחברה הדגישו כי הלקוחות הופכים בררניים יותר על כל דולר שהם מוציאים נוכח המחירים הגבוהים.

גם בחברות נוספות, כמו הקונצרן הגדול 3M, מצביעים על האינפלציה כגורם עיקרי שמטריד את העסקים שלהם. מנגד, חברות אחרות, כמו קוקה קולה וקולגייט, מדווחות על צמיחה במכירות, וטוענות כי מצבו של הצרכן האמריקאי נותר חזק. בשורה התחתונה, המסקנה מדיווחי החברות היא שהנפגעים הגדולים הם בעלי ההכנסות הנמוכות.

מנגד, הצרכנים האמריקאים מהמעמד הבינוני-גבוה נפגעים פחות. הסיבה לכך היא היא ששם, בניגוד לישראל, נוטלי המשכנתאות נפגעים פחות כתוצאה ממבנה השוק. התוצאה היא שהריבית הגבוהה לא מרסנת כפי שניתן היה לצפות. בארה"ב, 60% מנוטלי המשכנתאות נהנים מריביות קבועות הנמוכות מ־4% - כך על פי נתוני חברת הנדל"ן Redfin שהוצגו בניו יורק טיימס.

אותם צרכנים נהנים במקביל מריבית נמוכה על המשכנתה ומריבית גבוהה על החיסכון, וגם הקפיצה הגדולה בוול סטריט בשנה שעברה וברבעון הראשון של 2024 פעלה לטובתם. כך הם ממשיכים "לפתוח את הארנק" למרות האינפלציה המכבידה והריבית הגבוהה.

הצמיחה ושוק העבודה מפגינים עוצמה

שני אינדיקטורים מרכזיים לעוצמת הכלכלה האמריקאית הם הצמיחה ושוק העבודה. שיעור האבטלה נמוך, וגם הצמיחה שנרשמה ברבעון הראשון - קצב שנתי של 1.6% - נחשבת לסבירה פלוס, למרות העובדה שבשוק ציפו ליותר.

בפמן מבנק לאומי מציין כי "הצרכן הפרטי 'מחזיק' במידה רבה את המשק האמריקאי. למרות הצמיחה הרבעונית של התוצר, בשיעור של 1.6%, הצריכה הפרטית הייתה חזקה יותר וליבת התוצר צמחה בקצב כפול מאשר צמיחת התוצר הכולל".

לפי בפמן, יש לעוצמה המתמשכת של הצריכה הפרטית שתי סיבות עיקריות: הראשונה היא החיסכון הצבור של הציבור. "האזרחים בארה"ב חסכו 'חיסכון עודף' בהיקף של טריליוני דולרים במגפת הקורונה, על רקע חוסר היכולת לצרוך באופן רגיל בעת הסגרים, ומאז משקי הבית עושים שימוש בחיסכון צבור זה בכדי להמשיך ולצרוך".

הסיבה השנייה, לדבריו, היא שוק העבודה החזק. "שיעור האבטלה עדיין מצוי מתחת ל-4%. שיעור ההשתתפות בכוח העבודה של גילאי העבודה 'העיקריים' רק עולה, וכך גם השכר, ושוק העבודה הפתיע ביכולת שלו. כך, יותר ויותר משקי בית נהנים מהכנסה שוטפת מצד השכר.

"השכר ממשיך לעלות גם בזכות עלייה בפרודוקטיביות, ומאפשר לצרכן האמריקאי להמשיך לצרוך". בשורה התחתונה, לחצי השכר במשק האמריקאי עדיין קיימים, מה שמתחבר לשאר הנתונים המציגים מומנטום חזק של האינפלציה.

לרוב האינפלציה לא נשברת לבד

בפמן מסביר כי השוואה להיסטוריה מצביעה על המחזור הנוכחי, עם מצב חריג של אינפלציה עיקשת המובלת על ידי מחירי שירותים שאינם מתמתנים. זאת לעומת מחזורי התייקרות קודמים שהובלו על ידי מחירי סחורות, שהיה קל יותר לאתר את שורשיהם. "הפד מעונין להימנע מתנאי הרקע של מהלכי הפחתה קודמים של הריבית, שלרוב נכפו בפתאומית על הפד עקב כניסה לא צפויה למיתון או למשבר אחר. יש מעט מאוד מקרים שהוא מצליח להנדס מה שמכונה 'נחיתה רכה'".

בפמן מסביר כי המשבר הנוכחי נחשב לחריג. "הדביקות של האינפלציה חריגה. בתקופה שלאחר מלחמת העולם השנייה זה לא קרה בצורה כה משמעותית אלא רק בשנות ה-70.

"אז, האינפלציה הגיעה בעיקר מצד הסחורות וניתן היה לזהות בקלות את המקור - התייקרות הנפט. עתה, כשמשק הנפט שינה את הרכבו, ומכיוון שהאינפלציה נשלטת על ידי התייקרויות בתחום מגוון של שירותים, שהינו חמקמק ומורכב, זה יוצר אתגר גדול מאוד עבור קובעי המדיניות המוניטרית בעולם, ובראשם יו"ר הפדרל ריזרב של ארה"ב", מסכם בפמן.

רפי גוזלן, כלכלן ראשי באי.בי.אי, טוען כי אחת הבעיות הגדולות של הפד היא שהמדיניות המוניטרית פועלת בפיגור מסוים, ולכן קשה לדעת אם היא מרסנת מספיק או לא. "לעיתים המסר הזה מגיע משוק ההון באמצעות איתותים של חברות. היכולת להשיג את המדיניות המאזנת לא פשוטה".

גוזלן מוסיף כי אמירתה של שרת האוצר האמריקאית, ג'נט ילן, כי היא צופה שהאינפלציה תרד ללא פגיעה משמעותית בשוק התעסוקה, היא יעד שיהיה קשה לעמוד בו.

"היסטורית, קשה מאוד להגיע לתרחיש של 'נחיתה רכה' (החזרת האינפלציה ליעד ללא יצירת משבר עמוק בכלכלה, א' כ'). הפד ניסה לעבור לשלב שבו ניתן יהיה להוריד ריבית ללא האטה משמעותית בצמיחה ועם שוק עבודה חזק. הם לא באמת יוכלו לעשות זאת. האינפלציה, עם הפוגה זמנית, עולה מחדש. הורדת המחירים מגיעה בדרך כלל מגיעה עם האטה בתעסוקה. לפחות בינתיים זה לא קורה".

עוד כתבות

דב קוטלר בכנס הפוטנציאל והתשואה של החברה הערבית בישראל / צילום: כדיה לוי

דב קוטלר מדבר לראשונה על הפרישה, בריחת גופים מממנים זרים והפוטנציאל של החברה הערבית

מנכ"ל בנק הפועלים הפורש השתתף בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס והתייחס למצב הכלכלי של ישראל ● "יחסית למלחמה אנחנו בהחלט במצב סביר, אבל השאלה היא התשקיף קדימה ואותי הוא מטריד", אמר דב קוטלר ● "יש לבנק 20 סניפים בחברה הערבית. אין ספק שבהרגלי הצריכה של עולם האשראי, יש הבדלים משמעותיים אבל יש גם התקדמות וצריך להשקיע גם בחינוך"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ' מקשיח עמדות מול ארדואן בשעה שבמכס הישראלי מעודדים יבוא מטורקיה דרך מסלולים עוקפים

שר האוצר סמוטריץ' הודיע על הטלת מכס של 100% על ייבוא מוצרים וסחורות מטורקיה, זאת לאחר שנשיא טורקיה הורה על עצירת הייצוא הטורקי לישראל ● בינתיים, לגלובס נודע כי במקביל במכס הישראלי פועלים להקלה על יבוא מטורקיה דרך מדינות צד שלישי

תחנת כוח אשכול / צילום: יוסי וייס חברת החשמל

דליה השיגה מימון לתחנת הכוח אשכול

חברת דליה חברות אנרגיה בע"מ, בשותפות עם חברות נוספות, חתמו על הסכם למימון רכישת תחנת הכוח אשכול בהיקף כולל של כ־9.15 מיליארד שקל לא כולל מע"מ ● רכישת האתר, שממוקם בחלקו הצפוני של אזור התעשייה באשדוד, כוללת את תחנת הכוח הקיימת וגם שטחי נדל"ן עבור מסחר ותעשייה באזור מבוקש בין נמלי אשדוד

שר המשפטים יריב לוין / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

הוועדה לבחירת שופטים בחרה 28 שופטים ורשמים חדשים

16 שופטים נבחרו לבתי המשפט לענייני משפחה, תעבורה ולבתי משפט השלום, ו־12 רשמים בכירים מונו במרכז, בדרום ובצפון ● בבימ"ש השלום ובביהמ"ש המחוזי בירושלים טרם מונו שופטים בשל מחלוקת על זהותם ובשל דרישתו של לוין שכל המינויים יהיו בהסכמת כל חברי הוועדה, על אף שהחוק לא מחייב זאת

לירון דורון-לוי, מנכ''לית מרכז השלטון המקומי הנכנסת / צילום: שמרית מאור

לראשונה: מונתה מנכ"לית למרכז השלטון המקומי

לירון דורון-לוי מונתה למנכ"לית מרכז השלטון המקומי ותהפוך לאישה הראשונה שמכהנת בתפקיד הבכיר ● דורון-לוי תיכנס לנעליו של שלמה דולברג, שהודיעה על פרישה לאחר מעל לעשור

שגריר ארה''ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית / צילום: כדיה לוי

שגריר ארה"ב בישראל מדבר על הפוטנציאל של החברה הערבית והסיכוי לעסקה עם סעודיה

"שילוב החברה הערבית הוא לא רק הדבר הנכון לעשות, אלא גם הדבר החכם לעשות", אמר שגריר ארה"ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס ● לו התייחס לנורמליזציה הפוטנציאלית עם סעודיה: "עד שלא תהיה רגיעה במלחמה יהיה קשה להוביל את זה לקו הסיום" ● ולגבי המצב בין ישראל וארה"ב, אמר: "מה שקרה בשבועיים האחרונים לא שינה מהותית את היחסים"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Denes Erdos, Jacob King, Brendan Smialowski)

מה יציל את אוקראינה מתבוסה ומה יעשו דגלים פלסטיניים לעצמאות סקוטלנד

אוקראינה מתחננת לשבע סוללות פטריוט ובלינקן פורט על גיטרה ● האם האינפלציה בארה"ב יורדת מאוחר מדי ● במרחק 17,000 ק"מ מצרפת, המחוז הצרפתי עולה באש ● לאומנים סקוטיים עם דגלי פלסטין ● ראש ממשלה אחד נורה, השני יצא לפנסיה לאחר 20 שנה ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מיירט הלייזר ''דראגון פייר'' / צילום: יוטיוב

הטיל הקטלני החדש של רוסיה, וישראל מקדימה את בריטניה ביירוט לייזר

ארה"ב מקדמת את שדרוג טילי הכתף וטילי השיוט הזעירים שלה ● רוסיה הופכת את טילי השיוט שלה לקטלניים יותר ● וספינות מלחמה חדשות של בריטניה יכללו את מערכת יירוט הלייזר "דראגון־פייר" ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מטוס קרב F-15. ''עשרות אם לא יותר כלי חיל האוויר'' / צילום: דובר צה''ל

"התאמנו ליותר מזה": המתקפה האיראנית מעיניים של נווט קרב

כחלק מההכנות לאחד מרגעי השיא של חיל האוויר במלחמה, טייסי הקרב דימו תרחישים של מתקפה מאיראן באמצעות סימולטורים - כך מספר נווט הקרב רס"ן (מיל') א' שנטל חלק ביירוט ● "המאמן מאפשר לתרגל כמה גזרות, יום או לילה"

הדמיה של פרויקט The LINE מוצגת בתערוכה בינלאומית / צילום: Reuters, Balkis Press/ABACA

פרויקט הבנייה הגדול בעולם נאלץ להתמודד עם המציאות

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התוכניות של ערב הסעודית להקים גורדי-שחקים תאומים בגובה אלפי רגל ולאורך 105 מייל בעיר העתיד ניאום, איבדו מומנטום כשנקלעו לסחרור עלויות ולרצף תקלות בנייה

המחירים משתוללים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה בשליטה? בינתיים המחירים משתוללים

בעולם הסטרילי של הפרסומות מתחילים להכיל ● קבוצות השוליים מדברות על ממלכת יהודה וישראל ועל בגידה מבפנים ● והאינפלציה עוד לא מסונכרנת עם המצב בשטח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

נמל קרטחנה, ספרד / צילום: Shutterstock, Aleksei Kazachok

ספרד מנעה מאונייה שהובילה חומר נפץ לישראל לעגון אצלה

ספינת המטען הכללי מריאן דניקה, ששטה עם דגל דנמרק, יצאה מהודו ב־8 באפריל, תוך שלפי עיתון "אל פאיס" הספרדי - היא נשאה 27 טונות חומר נפץ ● לפי שר התחבורה הספרדי, האוניה פנתה בבקשה לעגינה בקרטאחנה ב־21 במאי וסורבה

רס''ם רן יעבץ / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ם (מיל') רן יעבץ נפל בפיצוץ אמצעי לחימה בעוטף

יעבץ ז"ל, בן 39, שירת כלוחם בגדוד הסיור 6828 והניח אחריו הורים, אח ואחות, אישה ו-3 ילדים ● לוחם נפצע קשה מפגיעת כטב"ם של חיזבאללה שהתפוצץ במטולה • פיגוע בצומת יצהר: מחבל דקר איש קבע שהיה ברכבו ונמלט ● עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: Shutterstock

האתר שהבטיח לעשות סדר ברגולציה לעסקים עלה לאוויר, אבל לא מקיים

רשות האסדרה פרסמה מאגר הכולל רגולציות לעסקים, בהתאם להחלטת הממשלה מ-2021 ● הבעיה: המאגר לא נגיש, וכלל חלק קטן בלבד מכלל הרגולציות על עסקים

אבי גבאי, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל פרטנר אבי גבאי: "המשק מפספס את החברה הערבית בענק"

מנכ"ל קבוצת פרטנר אבי גבאי דיבר הערב בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית בישראל ואמר כי "החברה הערבית היא קטר צמיחה"  ● "אני מאמין שכל ממשלה היא מכונה משומנת להרחבת פערים. בבסיסה, זה מה שהיא עושה"

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

שורת אזעקות בגליל המערבי: מספר כלי טיס חצו משטח לבנון - דיווח על נפילה במרחב געתון

בשעת בוקר מוקדמת: שורת אזעקות על חדירת כלי טיס עוינים וירי רקטות הופעלו בנהריה והסביבה, צה"ל: בוצע לפחות יירוט אחד • שר ההגנה של ארה"ב אוסטין לשר הביטחון גלנט: יש להגן על אזרחים לפני כל מבצע ברפיח • בית הנבחרים של ארה"ב אישר חוק שימנע עצירת משלוחי נשק לישראל • דובר צה"ל: שניים מהחטופים התאילנדים נרצחו וגופותיהם מוחזקות בעזה • עדכונים בולטים

מאיר שטייגמן ועדי ויצהנדלר, מייסדים שותפים ב־Valoo / צילום: קרן גנור

הקרן שאוספת מניות מחברות הייטק למען ילדים שניצלו ב־7 באוקטובר

חברת Valoo משיקה את קרן "למען הילדים", המבוססת על גיוס מניות סקנדרי של חברות טק עבור תרומות ● עד כה נאספו מניות בשווי של כ–20 מיליון דולר, והיעד הוא להגיע ל–100 חברות עד סוף השנה ● ישראל מתגייסת

מנכ''ל מקורות, עמית לנג / צילום: מקורות

מנכ"ל מקורות חושף איך סייעו להציף מנהרות בעזה ואיך נערכים לתרחיש של הסלמה

חברת המים הממשלתית "מקורות" התגייסה בחודשים הראשונים למלחמה למשימה דחופה וחשאית - הצפת מנהרות הטרור בעזה ● בראיון מספר המנכ"ל עמית לנג על הניסויים שנערכו בארץ, והציוד שהוטס בדחיפות ● וגם: עד מתי יהיה ניתן לדעתו למנוע את התייקרות המים?

צילומים: AP (Eric Risberg, Jeff Chiu), עיצוב: טלי בוגדנובסקי

שתי ענקיות, מודל עסקי שעומד למבחן ויכולות דמיוניות: מרוץ ה-AI בנקודת רתיחה

השבוע האחרון היה אחד הדרמטיים מאז פרצה לחיינו מהפכת הבינה המלאכותית ● OpenAI השיקה את GPT 4o, מודל מהיר פי שניים מהקודם לו - ובחצי מהעלות ● גוגל מנסה להוכיח שהיא לא מדשדשת מאחור ומשדרגת את ג'מיני ● במקביל צצו דיווחים על הסכם לשילוב ChatGPT באייפון ● מהי מטרת-העל של החברות?

צילומים: מרים אלסטר/פלאש90, חיים צח/לע''מ, AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

החנינות פורחות בימי המלחמה: "ימים קשים מצדיקים את הפעלתן"

מתנדבי זק"א שפינו גופות, מילואימניקים שלחמו ברצועה ומי שאיבדו קרובים בנובה הם חלק משורה של אנשים שקיבלו חנינה מאז ה־7.10 ● מה זה אומר על הרעיון הבסיסי של שלטון חוק, ומה הסיכוי שהאנשים שחננו יחזרו לסורם?