בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B • משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי • ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים • השבוע בתעשיות הביטחוניות

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis
מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

כחלק מצבירת העוצמה והשקעות הענק של מדינות המערב בתחום הביטחוני, הן לא רק רוכשות אמצעים, אלא גם מפתחות אמצעים חדשים, במטרה שיתאימו לשדה הקרב המודרני, באוויר, בים וביבשה. בה בעת, שיתוף הפעולה בין איראן לבין רוסיה מתהדק, איחוד האמירויות מעמיקה את יכולות חיל האוויר, והיקף הרכישות של פולין מקוריאה הדרומית הולך ומתרחב. על כל אלו, בפינת התעשיות הביטחוניות השבועית.

עסקת ההגנה האווירית של אלביט

אלביט  הודיעה השבוע כי מכרה למדינה זרה את מערכת ההגנה האווירית מפני כטב"מים "רד סקיי", בעסקה בסך 50 מיליון דולר, שתתפרס לאורך שנתיים.

רד סקיי היא מערכת הגנה אווירית לטווח קצר מאוד, שמיועדת לאיומים אוויריים בגובה נמוך. במסגרת ההסכם, אלביט תספק ללקוחה שתי סוללות. מערכת רד סקיי מתבססת על לוחמה אלקטרונית ומיועדת לזהות, להתביית ולנטרל איומים של כטב"מים.

רפאל משתתפת במכרז של המארינס

רפאל הצטרפה, באמצעות החברה־בת רפאל ארה"ב, לחברת פרסונס לטובת התמודדות במכרז של המארינס להגנה על הכוחות מפני כלי טיס בלתי מאוישים. כך מדווח באתר ברייקינג דיפנס. תוצאות המכרז, שבו ההצעה של הצדדים כוללת את פרסונס כקבלן ראשי, צפויות להתפרסם ברבעון האחרון של השנה.

בבסיס ההצעה של החברות עומדת מערכת Drone Dome של רפאל, שפועלת 360 מעלות לשמירה על כוחות. המערכת יעילה בכל תנאי מזג האוויר ובכל שעות היממה. היא מודולרית, ועל כן ניתן להתאים אותה בקלות יחסית לצרכים.

המערכת מגלה ומזהה את כלי הטיס המאיים באמצעות מכ"ם וחיישנים אלקטרו-אופטיים. לאחר הגילוי והזיהוי הנתונים משולבים ומקושרים והתרעה נשלחת למפעיל כלי הטיס העוין. המערכת יוזמת פעולת שיבוש אוטומטית או ידנית בעזרת מפעיל המערכת, בהתאם לכללים שהוגדרו מראש. כאשר האיום מגיע לאזור הניטרול, כלי הטיס העוין מנוטרל על ידי הפעלת מערכת חסימת GPS וחסימת רדיו או מיורט בעזרת מערכת לייזר.

חוזה "יום הדין" החדש של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי בחר בתאגיד סיירה נבאדה (SNC) לבניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B. המטוסים הללו, שמבוססים על בואינג 747, מוגנים מפני פעימה אלקטרומגנטית, שנובעת ממתקפה גרעינית, ולכן ניתן להשתמש בהם בתור עמדת פיקוד במקרה של מלחמה גרעינית.

החוזה שבו זכו SNC צפוי להימשך עד 2036, ומבטיח לחברה סכום ענק - 13 מיליארד דולר. סכום שכזה מהווה את אחת העסקאות הגדולות בתולדות SNC, שלא נמנית על החברות הגדולות בשוק. החברה צפויה לבנות מטוס שיאפשר, בין השאר, תדלוק אווירית, תקשורת מאובטחת, ואת אותה ההגנה הנדרשת בעת מתקפה אלקטרונית או גרעינית.

החוזה צפוי לכלול 10-8 מטוסים, כאשר סוגיה מסקרנת בפני עצמה היא אילו מטוסים משומשים תרכוש SNC לצורך המשימה. לא מן הנמנע כי יתבססו, בדומה ל־E-4B, על בואינג 747.

הכטב"מים האיראנים החדשים שדומים לתוצרת הרוסית

מלחמת רוסיה־אוקראינה היא המערכה הרחבה ביותר בה מופעלים חימושים משוטטים (מל"טים מתאבדים) מתוצרת איראן - על־ידי צבא רוסיה. עם זאת, בשבוע החולף, משמרות המהפכה הציגו חימוש משוטט חדש שנראה כמו העתק מוחלט של Lancet הרוסי, מה שעשוי להצביע כי גם בכירי מוסקבה משתפים בידע ובניסיון את הצד האיראני.

הכטב"ם האיראני המועתק יכול לטוס במשך 60-30 דקות, ומסוגל לשאת 6-3 ק"ג לטווח של עד 40 ק"מ. החימוש המשוטט החדש מצטרף לכלים הבלתי־מאוישים המוכרים של משמרות המהפכה, במרכזם שאהד 131, שאהד 136 ומוהאג'ר 6.

הניסוי המשמעותי שהשלימו הבריטים בהצלחה

צבא בריטניה השלים ניסוי באש חיה של טנק המערכה המתקדם שלהם, צ'אלנג'ר 3, בצפון גרמניה. הסיבה שהניסוי התבצע בגרמניה היא שבשנת 2021, סגר משרד ההגנה הבריטי חוזה בסך מיליארד דולר עם ריינמטאל הגרמנית, לייצור 148 טנקים מדגם צ'אלנג'ר 3.

הטנק, שצפוי לסיים את הליכי הבחינה ב־2027 ולהיכנס לשירות מבצעי בין השנים 2040-2030, הוא בעל מעורבות ישראלית מובהקת. במאי 2023, נודע כי אלביט מערכות בריטניה, חברה־בת בריטית של אלביט, זכתה בחוזה ממשרד ההגנה הבריטי בשווי כ־71 מיליון דולר, במסגרתו תספק, תתחזק ותתפעל סימולטורים לצ'אלנג'ר 3 ולנגמ"ש החדיש בוקסר. ההתקשרות תמומש על פני תקופה של שלוש שנים, בתוספת תשע שנות תחזוקה ותפעול מבצעיים.

במקביל, צ'אלנג'ר 3 נושא את מערכת ההגנה האקטיבית המפורסמת של רפאל "מעיל רוח". המערכת הזו, שגם נבחרה עבור טנק הליאופרד הגרמני, מותקנת על גבי 16 פלטפורמות ברחבי העולם - כולל כאלו מתוצרת אמריקאית.

מטוס השליטה והבקרה החדש הגיע משבדיה לאיחוד האמירויות

חברת סאאב השבדית סיפקה לאיחוד האמירויות את מטוס השליטה והבקרה הרביעי מדגם גלובל־איי, שכבר הוצב בבסיס חיל האוויר האמירותי אל־דהפרה שבאבו דאבי.

זהו המטוס הראשון שמסופק בעקבות עסקת המשך שנחתמה ב־2021 בין הצדדים לאספקת שני מטוסים. ב-2015, נחתמה העסקה הראשונה, שכללה שלושה מטוסים שכבר סופקו.

ההתקשרות בין סאאב לבין האמירותים כוללת גם חוזה לאורך שלוש שנים, לתמיכה במטוסים תמורת 190 מיליון דולר. איחוד האמירויות היא אמנם המדינה היחידה שמפעילה כיום גלובל־איי, אבל בין השאר, בזכות ההפעלה בשטחה - מדינות כמו צרפת, קנדה ושוויץ הביעו עניין במטוסים.

שיתוף הפעולה במיליארדים של פולין וקוריאה הדרומית מתהדק

כשנתיים לאחר שפולין וקוריאה הדרומית חתמו על מתווה לשיתוף פעולה בהיקף של 22 מיליארד דולר, ממשלת פולין חתמה על הסכם בסך 1.6 מיליארד דולר לרכישת 72 משגרי רקטות מדגם K239 צ'ונמו, אותם מייצרה חברת האנווה מסיאול.

זו כבר עסקה שנייה בין הצדדים, לאחר שהפולנים כבר רכשו את מערכת הטילים המונחים לטווח ארוך CTM-290, ומשגרים מסוגים שונים. מערכות הטילים והרקטות הללו מתווספות לעסקאות נוספות בין הצדדים, שכבר כללו טנקים מדגם K2, תותחי K9, מטוסי FA-50, ו־288 מערכות צ'ונמו שכבר סופקו.